Yasası ve yönetmeliği çıktıktan sonra, şu günlerde uygulamaya konan kariyer basamakları sınavının 180 saatlik eğitimi devam etmektedir.
Ancak başta muhalefet sendikaları ve partileri ve mevcut yöneticilerin bazıları da sınava karşı olduklarını açıklayınca, sosyal medyada sınav iptal edilsin furyası aldı başını gidiyor.
Hatta bazı meslektaşlarımız, bazı siyasi partilerin çağrısı doğrultusunda sınavı boykot edeceklerini söylüyor.
İlk uygulaması 2006 yılında, bir eğitim olmadan yapılan uzman öğretmenlik sınavını, ben de dâhil 83 bini aşkın öğretmen kazanmıştı.
O zaman sınavla ilgili, hiç kimse ne sendika ne parti buna karşı çıkmamıştı. Uzman öğretmene sadece küçük bir ek gösterge verilmişti.
Şimdi sınav öncesi 180 saat eğitim sonunda kazananlara, bir derecenin yanında, ek gösterge artışı da yapılacaktır.
Şu an uzman öğretmen olanlar bu haklardan faydalanacak. Ayrıca uzman öğretmen olup, emekli olanlar da bu ek gösterge artışından faydalanmalıdır.
Ayrıca buna ilaveten ve en önemlisi yöneticiler de uzman öğretmenlerden seçilmeli maddesi konarak, yöneticilik sınavı yerine de bu sınav geçerse kanımca bu tartışma ve kaos ortamı da ortadan kalkabilir.
Yine başöğretmenlerde puan üstünlüğüne göre de şube ve milli eğitim müdürü olarak görevlendirilebilir.
Çünkü uzman öğretmenin olduğu bir okulda uzman olmayan birisi yönetici olursa hiyerarşi bozulabilir. Buna göre müdür ve müdür yardımcıları uzman öğretmenler arasından puan üstünlüğüne göre görevlendirilmelidir.
2006’dan sonra kariyer basamakları sınavı, yasal çerçeveye oturtulmadığı için, bu yıla kadar yapılamamıştı.
Bu süreçte başta Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim Sen ve pek çok sendika, bu kariyer basamağı sınavının tekrar yapılması konusunda defalarca beyanat vermişlerdir. İsteyen arama motorunda araştırabilir.
Ama şimdi bu sendikalar bu uygulamanın arkasında net bir şekilde durmuyorlar. Seçim sathı mealine girildiği için de iktidardaki siyasi partilerde güçlü destek vermiyorlar. İhale Bakan Sayın Mahmut Özer’e kaldı.
Bir de bu meseleye tersinden bakalım. Kariyer Basamakları, sınavsız olsaydı, karşı çıkan muhalif sendika ve partiler bu sefer, “AKP öğretmenlere seçim rüşveti veriyor” derlerdi.
Mülakatla olsaydı ,”AKP, yandaşlarına ulufe dağıtıyor.” diyeceklerdi.
Yine kariyer basamakları sadece MEB’de değil, Maliye Bakanlığımda, İçişleri Bakanlığında, Dış İşleri Bakanlığı ve birçok Bakanlıklarda da yapılmaktadır.
Sonuç olarak, kariyer basamakları sınavı, ek gösterge ve bir derece getirilerine ilaveten, yöneticiliği de kapsarsa, kargaşa ve karşı çıkma da sona erecektir.
Şemsettin CERAN
Eğitimci-Araştırmacı-YAZAR
“Eğitimde Yeniden Yapılanma” Kitabı Yazarı