Rezene Nedir?
Rezene bitkisi maydonozgiller ailesinin iki senelik bitki türleri içerisinde bulunur. Gövdesi dik olarak yükseltilmektedir. Gövde üzerinden çok sık şekilde çatallar çıkıyor. Bitki 2 metre boyuna kadar yükselebilmektedir. Bitkinin çiçekleri altın sarısı bir renktedir. Bitki ekildikten sonra iki sene ilkbaharda olgunlaşıp yarılan tohumları toplanmaya başlanmaktadır. Aynı zamanda kabukları tarakla temizlenmektedir. Direk olarak güneş almadan kurutulmaktadır. Bileşenlerinde nişasta, tanen, uçucu yağlar ve yapışkan bitki sıvısı ile şeker yer almaktadır.
Rezenenin Faydaları Nelerdir?
Rezene bitkisi herhangi bir şikayet hissetmeden C ve B vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum ve potasyum mineralleri barındırmasından ötürü vücudu güçlendirmek hedefiyle de kullanılabilmektedir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve kemik yapısının sağlamlaşmasında etkili olmaktadır. Antioksidan özelliği bulunan bitkiler arasında yer almaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, sindirim zorluğunda, bağırsak parazitlerinde ve göz hastalıkları rahatsızlıklarında tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Rezene İle Hazırlanan Çayın
Rezene bitkisi adet döngülerini düzene sokması ve adet dönemi sancılarını hafiflettiği kanıtlanmaktadır. Dismenore rahatsızlığı bulunanların bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi şikayetlerini hafifletmek amacıyla da kullanılmaktadır. Öğün sonraları 4 adet rezene tohumu tüketmek nefesin tazelenmesine ve ağız kokusunun giderilmesine olanak sağlamıştır. Aynı zamanda rezene çayı ile ıslatılan pamukla gözlerin silinmesi halinde gözün dezenfekte edilmesi sağlanmış olmaktadır. Emziren kadınlar kendilerinde ve bebeklerinde oluşan gaz şikayetlerini hafifletmeye olanak sağlamış olacaktır. Antioksidan özelliği sayesinde toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Bununla beraber vücut ödemden de kurtarılmaktadır. Kullanan kişiler tarafından diş ve kemik ağrılarının hafifletmesinde yarar sağladığı da söylenmiştir.
Rezene Nasıl Kullanılır
Genel olarak çay olarak tüketilen rezene bitkisi bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilmektedir. Bu sayede kullanılması halinde nefesi tazelemektedir. Bitkisel çay olarak tüketileceği zamanlarda doğru demlenmesi gerekmektedir. Bunun için bir fincan suya 1 kaşık rezene tohumu atılmaktadır. Suyun kaynamasından sonra fincana alınan ve 10 dakika daha demlenmesi için bekletilmektedir. Daha sonra tanelerini ayırarak ve suyunu ılık olarak tüketilmesi gerekmektedir. Tat vermek için içerisine limon veya bal ilave edilmelidir.