Siber Zorbalık Nedir. Siber Zorbalıktan korumak için ne yapabilirsiniz
Çevrimiçi oyunlar eğlenceli ve popüler olabilir, ancak bazı riskleri de beraberinde getiriyorlar. Bu risklerden biri de siber zorbalık: Amerika Birleşik Devletleri’nde ADL tarafından yürütülen bir araştırma, çevrimiçi oyuncuların %70’inden fazlasının siber zorbalığın bir türüne maruz kaldığını gösteriyor.Araştırma grubunun %53’ü, cinsiyeti, ırkı veya dini inancı nedeniyle siber zorbalığa maruz kalmış ve %30’unun kişisel bilgileri zorbalar tarafından çevrimiçi olarak paylaşılmış. Siber zorbalığın en çok gerçekleştiği oyunlar ise şunlar: DOTA 2, Counter Strike Global Offensive, PUBG, Overwatch ve League of Legends. Peki, siber zorbalık tam olarak ne anlama geliyor ve neden giderek artıyor? Daha önemlisi, kendinizi siber zorbalıktan nasıl koruyabilirsiniz?Siber Zorbalık Nedir?
Siber zorbalık oldukça geniş bir kavram ve sadece küçük yaştaki oyuncuları değil, herkesi etkiliyor. Aşağıdaki davranışların hepsinin siber zorbalık kapsamına girdiğini söyleyebiliriz:– Çevrimiçi mesajlaşma araçlarıyla (örneğin oyun içi sohbet yöntemiyle) hakaret ve tehditler göndermek,
– Belirli bir kişi hakkında çevrimiçi kaynakları kullanarak asılsız haberler yaymak ve/veya o kişiyi aşağılamak,
– Bir hesabı hackleyip hesap sahibi gibi davranmak,
– Belirli bir kişinin özel fotoğraflarını çevrimiçi olarak paylaşmak (veya o kişiye kendi özel fotoğraflarını göndermek)Siber zorbalık örnekleri elbette bunlarla sınırlı değil ancak uygulamada en çok rastlanan örneklerin bunlar olduğunu söyleyebiliriz. Bugüne dek çevrimiçi bir oyun oynarken rakip takımdan birinin (veya kendi takım arkadaşınızın) küfürlerine maruz kaldınız mı? Yendiğiniz bir rakip sizi “adresinizi bulmakla” tehdit etti mi? Sadece politik görüşünüzü, cinsiyetinizi veya ırkınızı açıkladığınız için aşağılandınız mı? Her çevrimiçi oyuncunun bunlardan en az birine maruz kaldığına eminiz: Diğer bir deyişle, siber zorbalık kelimenin tam anlamıyla hepimizi ilgilendiren bir sorun ve özellikle küçük yaştaki oyuncularda ciddi psikolojik sorunlara neden olabiliyor.Siber Zorbalıktan fazlası da var
Siber zorbalık sadece küfür yemek veya tehditlere maruz kalmaktan ibaret değil: Yanlış ve saçma sapan haberlere maruz kalmak da siber zorbalığın bir türü sayılıyor. Yukarıda bahsettiğimiz araştırmada:– Katılımcıların %23’ü beyaz ırkın üstünlüğü üzerine nutuklar dinlemek zorunda kalmış,
– Katılımcıların %13’ü 9/11 saldırılarının aslında bir komplo olduğunu “öğrenmiş”,
– Katılımcıların %9’u Yahudi Soykırımının aslında hiç gerçekleşmediğine dair iddialar dinlemiş,
– Katılımcıların %8’i IŞİD propagandasına maruz kalmış. Diğer bir deyişle, çevrimiçi oyunlarda propagandanın en iğrenç örneklerine de rastlanabiliyor. Bu propagandalar özellikle sesli sohbet özelliği kullanılarak yapılıyor zira yazılı sohbetin aksine, sesli sohbeti denetleyen bir mekanizma bulunmuyor. Irkı yüzünden aşağılanan ve saldırıya uğrayanların %31’i siyah, %24’ü Latin, %23’ü ise Asya kökenli. Yahudi ve Müslüman oyuncuların %19’ı, dini inançları nedeniyle hedef alındıklarını söylüyor. Kısacası, “sürü zihniyeti” hemen her şeye bir kulp takmaya ve kendisi gibi olmayanları aşağılamaya hazır.Bunun nedeni ve siber zorbalıkta artış, gerçekten de sürü zihniyetine bağlı olabilir. Çevrimiçi ortamlarda sesi çok çıkanlar, gerçek hayatta bir varlık gösteremeyen ve ciddiye alınmayan kişilerden oluşuyor. Bu gibi kişiler yalnızca “bağırdıkları” zaman var olabiliyor ancak gerçek hayatta bunu yapamayacak kadar korkaklar. Çevrimiçi ortamlarda ise gerçek karakterlerine zıt olarak “sert erkek/kadın” imajı çizerek aşağılık komplekslerini tatmin etmeye çalışıyorlar. Sayıca oldukça fazla olduklarından, kendilerine bir “takipçi kitlesi” bulmaları da uzun sürmüyor. Bu kitle, sürü psikolojisine uygun olarak kendisinden olmayan her şeye ve herkese kin dolu bir şekilde saldırıyor. Kendinizi Siber Zorbalıktan korumak için ne yapabilirsiniz?
– Öncelikle bir VPN hizmetinden yararlanın. Siber zorbaların hedefi olan kişilerin %30’unun kişisel ve özel bilgileri yine zorbalar tarafından çevrimiçi olarak yayımlanmış durumda: Dijital kimliğinizi ve siber güvenliğinizi ciddiye almazsanız, aynı sorunu siz de yaşayabilirsiniz. VPN kullandığınızda hem internet bağlantınız için şifreli bir tünel oluşturup ek bir güvenlik elde eder, hem de kimliğinizi gizleyebilirsiniz.
– İnternet üzerine yayımlanan her şeyin internet üzerinde kalmaya devam ettiğini unutmayın. Yani örneğin Instagram hesabınıza bir fotoğraf gönderdikten sonra onu silseniz dahi, internette bir yerde kayıtlı kalmaya devam edecektir. Bu nedenle çevrimiçi olarak paylaştığınız her şeye dikkat edin ve kişisel/özel bilgilerinizi ifşa etmeyeceklerinden emin olun.
– Kendinizle ilgili çok fazla bilgi paylaşmayın. Özellikle rekabetçi oyunları oynarken cinsiyetiniz, politik görüşünüz, dini inancınız gibi bilgileri kimseyle paylaşmayın. Bazen diğer oyuncular sizi bunları paylaşmaya ikna etmek için çeşitli “troll” taktikleri kullanabilir ancak bu numaralara kanmayın. Siz sadece oyun oynayıp eğlenmek için oradasınız, bir tartışmaya katılmak için değil. Sizi rahatsız eden oyuncuları engelleyin ve eğlenmenize bakın.
– Yardım istemekten çekinmeyin. Bir oyunda peşinize biri takılır ve engellemenize rağmen farklı hesaplardan size mesaj göndermeye devam ederse, hiçbirine cevap vermeden durumu bir GM’e bildirin. Eğer küçük yaşta bir oyuncuysanız, ebeveynlerinizi durumdan haberdar edin. Gerektiğinde yasal mercilere başvurmaktan çekinmeyin: Hakaret ve tehdit, duruma göre Sulh Ceza veya Asliye Ceza Mahkemelerinde yargılanmayı gerektiren suçlardır. Siber zorbalığa katlanmak zorunda değilsiniz: Oyun geliştiricilerinden, ebeveynlerinizden ve yasal mercilerden yardım isteyebilirsiniz.Siber zorbalıktan tamamen kurtulmanız mümkün değil: Tüm bu önlemleri alsanız dahi, çevrimiçi oyunlarda eninde sonunda küfür ve/veya hakarete maruz kalacağınızdan emin olabilirsiniz. Ancak bu önlemler, siber zorbalığın sadece oyunda kalmasını ve gerçek hayatınızı etkilememesini sağlayabilir. Bu nedenle, çevrimiçi oyunlarda bile siber güvenliğinize ve gizliliğinize dikkat etmeyi unutmayın.