oyun yazarı, senarist, tiyatro ve sinema yönetmeni Duşan Kovaçevic hayatı araştırılıyor. Peki Duşan Kovaçevic kimdir? Duşan Kovaçevic aslen nerelidir? Duşan Kovaçevic ne zaman, nerede doğdu? Duşan Kovaçevic hayatta mı? İşte Duşan Kovaçevic hayatı…
oyun yazarı, senarist, tiyatro ve sinema yönetmeni Duşan Kovaçevic edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Duşan Kovaçevic hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Duşan Kovaçevic hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Duşan Kovaçevic hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları…
Doğum Tarihi: 12 Temmuz 1948
Doğum Yeri: Sırbistan
Duşan Kovaçevic kimdir?
12 Temmuz 1948 tarihinde Mrdjenovac, Sırbistan’da doğan Sırp oyun yazarı, senarist, tiyatro ve sinema yönetmeni olarak isim yapmıştır. “Belgrat Tiyatro, Film, Radyo ve TV Akademisi”nden 1973 yılında mezun oldu. Belgrat TV’de dramaturg olarak 1978 yılına kadar çalıştı. 1986-1988 yılları arasında Dram Fakültesi’nde hocalık yaptı. 1998 yılından bu yana, Belgrat’ta bulunan Zvezdara Tiyatrosu’nun Sanant Yönetmeni’dir. Ayrıca, Portekiz’de Lizbon kentinde Sırbistan Büyükelçisi olarak görev yaptı. Sırp Bilim ve Sanat Akademisi üyesidir. Oyunları 21 dile çavirilmiştir. Türkçeye çevirilmiş, Profesyonel (oyun), Buluşma Yeri, İntiharın Genel Provası ve Dar Ayakkabıyla Yaşamak adlı dört oyunu bulunmaktadır. Bu oyunlardan, İntiharın Genel Provası, “2009 2010 sezonu”nda İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenmiştir. Profesyonel (oyun) adlı oyunu ise yine, “2009 2010 sezonu”nda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nca oynanmıştır. Buluşma Yeri adlı oyunununun, “2010 2011 sezonu”nda, İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenmesi ile, Duşan Kovacevic İstanbul sahnelerinde, eş zamanlı olarak üç ayrı oyun ile seyirci karşısına çıkmıştır. Oyunların üçüde, sergilendiği dönemde, büyük başarı kazanmıştır. Dar Ayakkabıyla Yaşamak oyunu ise “2013 2014 sezonu”nda Ankara Sanat Tiyatrosu’nca seyirci ile buluşturulmuştur[1]. Ayrıca bir Sinema yönetmeni olan Duşan Kovacevic 2002 yapımı, Profesionalac adlı filmi ile, 2004 yılında, 23.Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne katılmıştır. Profesionalac adlı filmi ile “Uluslararası İstanbul Film Festivali Jüri Özel Ödülü”ne sahib olmuştur. Film, daha sonra Motreal Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödülü sahibi olmuştur. Senaryo yazarı olarak çalıştığı filmler arasında, Emir Kusturica’ 1995 yapımı Yeraltı filmide vardır.
Duşan Kovaçevic Kitapları – Eserleri
- Profesyonel
- İntiharın Genel Provası
- Dar Ayakkabıyla Yaşamak
- Buluşma Yeri
- Yıldız Tozu
- Ocak’ta Bahar
- Kunduracı Doktor
- Balkan Ajanı
Duşan Kovaçevic Alıntıları – Sözleri
- “Her şey ateş pahası olmuş. Deterjanın üstüne dört fiyat koymuşlar. En kötüsü ne biliyor musun, insanlar, deterjan bulabiliyorlar diye memnun. Durum, vahim.” (Balkan Ajanı)
- Yaşamları boyunca göremedikleri saygıya, akıp giden zamanın yüzlerinde bıraktığı izler hatırına olsun kavuşabilmek için, bazı insanların, yaşlanmaya can attıklarını düşünüyorum kimi zaman. (Profesyonel)
- Islak çamaşırlara tutunsam, onlar bile kurur. (Kunduracı Doktor)
- Her insanın iki eli ve iki ayağı vardır. Kafası olan insan sayısı ise azdır!
Kafan yok mu senin!
Yok kardeşim! (Kunduracı Doktor) - Av sırasında cinayet ceza hukukunda geçmez. Kaza sayılır. Bizim köyde, birinden nefret ediyorsan onu ava davet edersin, sonra da vurursun!… (Balkan Ajanı)
- Gerçeği severim ben! Kimin hoşuna gidiyorsa gider… Temiz hesap! (Yıldız Tozu)
- “Düşünüyordum ki, nefesim kesildiğinde rahatlayacağım. Ama yanıldım.” (Buluşma Yeri)
- “Sanki ehliyetli hırsızlık yapılıyor.” (İntiharın Genel Provası)
- İnsanlık tarihi, bir savaşın tarihidir. Arada bir, yeni silahların icat edilmesi ve eski silahların temizlenmesi için ara verilir. (Buluşma Yeri)
- “Seni insan kılıklı çekecek bir fotoğrafçımız yok” (Kunduracı Doktor)
- Felsefeciler derler ki: İnsanın en büyük sırrı kendisidir. Böylece kendinden kaçar ve başkalarının sorunlarını çözer. Yani sen bir suçlusun, küçük, kötü, kirli, sefil, garip ve buruksun. (Kunduracı Doktor)
- “Savaşta yıkılmış köprülerin, binaların ve heykellerin mimarıdır o.” (İntiharın Genel Provası)
- Camdan izledim. İnsanlar yemek yiyor, güzel yemekler, şarap içiyor ve eğleniyor, oysa yüz metre ötesinde insanlar öldürülüyor. Küçük masada ise resimli bir radyo vardı. Sanki sinemadasın, ama daha küçük. Küçük resimler, küçük insanlar… Orada ateş ediliyor, burada ise ev sineması izlenirken gülünüyor. (Ocak’ta Bahar)
- “Şimdi ise bu hastalıklı uygarlıkta, her şeyi içimize atıyoruz, bir çöp kutusuyuz aslında. Ruhsal çöp kutumuz döküntülerle dolunca, kirlilik oluşuyor. Zehirlenmeler yaşanıyor.” (İntiharın Genel Provası)
- Delireceğim ya… Tuna nehrine atlayacağım. (Kunduracı Doktor)
- “Hırsızlar namuslu insanların kaderini belirliyor. Böyle iktidarın içine sıçayım..” (Dar Ayakkabıyla Yaşamak)
- Eğer bir aileyi, fotoğraf çerçeveleri dışında bağlayan bir şey yoksa, o ailenin dağılması gerekir! (Buluşma Yeri)
- “Eğer her şey alınıp, satılabiliyorsa, o zaman hayatın hiçbir değeri yok…” (Kunduracı Doktor)
- 1 Mayıs! 1 Mayıs!
1 Mayıs cennetimiz!
1 Mayıs gururumuz!
Gururu, mutluluğu, tüm işçilerin!
Mutluluğumuzun sonu gelmez
Söylediğimiz şarkı 1 Mayıs olunca! (Dar Ayakkabıyla Yaşamak) - “Vatandaşı olarak yaşadığımız ülke, insafsızca bölünmüş ve sakatlanmıştır. Gördüğünüz gibi… Bizim gövdemiz gibi…” (İntiharın Genel Provası)