Diyanet İşleri Eski Başkanı Ahmet Hamdi Akseki hayatı araştırılıyor. Peki Ahmet Hamdi Akseki kimdir? Ahmet Hamdi Akseki aslen nerelidir? Ahmet Hamdi Akseki ne zaman, nerede doğdu? Ahmet Hamdi Akseki hayatta mı? İşte Ahmet Hamdi Akseki hayatı… Ahmet Hamdi Akseki yaşıyor mu? Ahmet Hamdi Akseki ne zaman, nerede öldü?
Diyanet İşleri Eski Başkanı Ahmet Hamdi Akseki edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Ahmet Hamdi Akseki hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Ahmet Hamdi Akseki hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Ahmet Hamdi Akseki hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları…
Doğum Tarihi: 1886
Doğum Yeri: Antalya
Ölüm Tarihi: 9 Ocak 1951
Ölüm Yeri:
Ahmet Hamdi Akseki kimdir?
Antalya Akseki ilçesi Güzelsu nahiyesinde 1886 yılında doğdu. Beşaltı yaşlarında Kur’ân-ı Kerim öğrenmeğe, 7 yaşında da camide mukabele okumaya başladı. Önce babası Mahmut Efendi’den, sonra da Mecidiye Medresesi’nde Müderris Abdurrahman Efendi’den okudu. 14 yaşında babasıyla Ödemiş’e giderek, Karamanlı Süleyman Efendi Medresesi’nde tahsiline devam etti. Daha sonra İstanbul’a geldi ve Dersiâm Bayındırlı Muhammed Şükrü Efendi’den icâzet aldı. Medresetü’l Mütehassisin’de 3 sene okudu ve doktora imtihanını vererek birincilikle mezun oldu. Henüz 32 yaşında iken 3 fakülteyi tamamladı.
Hocası İzmirli İsmail Hakkı Bey’in delâleti ile Heybeliada Mekteb-i Bahriye-i Şahane’ye Akaid-i Dini’ye muallimi olarak tayin edildi. Burada okuttuğu dersler, “Dinî Dersler” adı ile üç cilt olarak Sebilür-Reşad Kütüphanesi tarafından bastırıldı. Heybeliada’daki görevine ek olarak Aksaray Pertevniyal Valide Sultan Camii Şerifi Kürsi Şeyhliği görevini de yürüttü. İstanbul’daki medreselerde müderrislik ve 1921–1923 yılları arasında Ankara Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Umûr-ı Şeriyye ve Evkâf Vekâleti Tedrisat Umum Müdürlüğü görevinde iken medreselerin müfredat programlarını ıslah etti. 1924 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Müşavere Heyeti azalığına, 1939 yılında da Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin edildi. M. Şerefeddin Yaltkaya’nın vefatından sonra 29.04.1947 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı oldu.
Resmî hizmeti yanında, ilmî çalışmalarını da ihmal etmedi ve 70 kadar eser yazdı. “İslam Dini (İtikat, İbadet ve Ahlak)”, ”Askere Din Kitabı”, ”Yeni Hutbelerim”, ”Peygamberimiz Hz. Muhammed ve Müslümanlık”, merhumun en çok bilinen ve okunan eserlerinden bazılarıdır. 9 Ocak 1951 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı iken vefat etti ve Ankara Cebeci Asrî Mezarlığı’na defnedildi. Merhumun 3.000 ciltlik özel kitaplığı, Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi’nde okuyucuların istifadesine sunulmaktadır.
Ahmet Hamdi Akseki Kitapları – Eserleri
- Namaz Surelerinin Türkçe Terceme ve Tefsiri
- En Sevgili
- Ahlak Dersleri
- İslam Dini
- Namaz ve Kur’an
- Güzel Dinim İlk İlmihalim
- İslam
- Ay Doğdu Üzerimize
- Ahlak Dersleri Ahlak İlmi ve İslam Ahlakı
- Asr Sûresi Tefsiri
- Yavrularımıza Din Dersi
- Askere Din Kitabı
- İslam Dini; İtikat, İbadet, Ahlak
- Ahlak Dersleri
- İslam Dini ( İtikat, İbadet, Ahlak)
- Yeni Hutbelerim
- Din Dersleri
- Islam Lernen Islam Leben
Ahmet Hamdi Akseki Alıntıları – Sözleri
- Dört kısa ayetten ibaret olan ihlas Suresi hem İslam itikadının temelini, hem de ona aykırı olan çürük ve bozuk itikatları eşsiz bir surette beyan etmiştir. (Namaz Surelerinin Türkçe Terceme ve Tefsiri)
- “Sabr, genişliğin anahtarıdır.” (Ahlak Dersleri)
- Peygamberimizin mübarek sözlerinden;
Kur’an’da en büyük ayet Ayet-el Kürsi’dir.Bu ayet bir evde okunursa oraya 30 gün şeytan yaklaşamaz.Her kim her namazın arkasında bunu okursa, ölünce doğru Cennet’e gider. (Namaz Surelerinin Türkçe Terceme ve Tefsiri) - “Kur’an’dan yalnız bu sure nazil olmuş olsaydı insanlar için yeterli olurdu, insanlar yalnız bu sureyi düşünseler kafi gelirdi; bu sure Kur’an’ın ilim ve maksatlarının tümünü kapsamına almıştır.” (Asr Sûresi Tefsiri)
- “Cenab- ı Hak babalarınız adına yemin etmeyi yasaklamıştır. Her kim illa yemin edecekse. Allah adına yemin etsin, aksi takdirde sussun.”
BUhari (Asr Sûresi Tefsiri) - .
Her insanın birinci vazifesi,
Allah’ı tanımak ve yalnız ona ibadet etmektir. O’ndan başka ibadete layık yoktur.
. (Namaz Surelerinin Türkçe Terceme ve Tefsiri) - Şevk, türkçede veya fârisîde ‘arzu’ denilen şeydir ki; söylenen şeyi anarken kalpte hâsıl olan heyecan ile tarif ediliyor. (Ahlak Dersleri)
- (Bir zemân gelir ki, insan kazancının halaldan mı ,hâramdan mı olduğunu düşünmez) ve (Bir zemân gelir ki, İslâmiyyete yapışmak, elinde ateş tutmak gibi güç olur.) (İslam Dini)
- Öyle bir fitneden korunun ki sadece içinizden zulmedenlere dokunmakla kalmaz. (Asr Sûresi Tefsiri)
- Hakiki bir mü’min, yalnızca Allah’ına ibadet edecek, yalnız O’ndan yardım isteyecek, başka hiç bir kimsenin kulu kölesi olmayacaktır. (Namaz Surelerinin Türkçe Terceme ve Tefsiri)
- Rabbimiz! Bizi hidayete erdikten sonra kalplerimizi eğriltme. Bize katından rahmet bağışla. Şüphesiz sen çok bağışta bulunansın. (Namaz ve Kur’an)
- «Dünya çok iyi bir binektir. Ona bininiz ve iyi çalışınız ki, o da sizi ahirete ulaştırsın»
Hadis (Askere Din Kitabı) - Nasraddin Hoca merhuma sormuşlar:
«Hoca efendi, kıyamet ne zaman kopacak?».
Hoca merhum onlara şu cevabı vermiş: «Benim hanım ölürse küçük kıyamet, ben ölürsem büyük kıyamet kopmuş demektir».
Rahmetli hocanın bu cevabı çok manâlıdır. Bununla demek istiyor ki: Kıyametin ne zaman kopacağını kimse bilmez; bunu araştırmak da benim vazifem değildir. Fakat ben kendi kıyametimizi düşünürüm. Çünkü hanım ölürse, benim başıma küçük bir kıyamet kopmuş olur. Evin düzeni bozulur; bir tedirginlik, bir rahatsızlık başlar; çoluk çocuk başıma kalır. Ben öldüğüm gün ise, başıma daha büyük bir kıyamet kopmuş demektir. îşte benim düşündüğüm bu iki kıyamettir. Siz de kendi kıyametinizi düşünün ve o kopmadan önce hazırlığınızı yapın.
Her aklı başında olan insanın, hocanın kıssasından hissesini alması gerekir. (Askere Din Kitabı) - Esasen Din-i İslâm bir din-i ahlâktır.
*Ahlâk dine müstenittir. (Ahlak Dersleri) - tevfik ve hidayet yalnız Cenâb-ı Allah’tandır. (Ahlak Dersleri)
- Dünyada düzeltilmesi en güç olan
bir şey varsa o da insandır.
Her şey kolay kolay düzeltilebilir ve düzene sokulabilir de, yoldan çıkmış bir insanı düzeltmek ve yola sokmak o kadar kolay olmaz. Onu göreneğinden ayırmak, yahut yolundan çevirip bir başka yola sokmak çok güç olan bir iştir. Bu işi iyi bir şekilde başaranlar peygamberler olmuştur. Bizler bir
şeyi birisine iki defa söylesek, üçüncüde bıkar, usanır, yorulur ve artık bir daha aynı şeyi söylemek istemeyiz; neme lâzım, kendimi ne diye yoracağım, deriz. Fakat peygamberler böyle yapmamışlardır (Askere Din Kitabı) - Allah, bu süreyle bütün şerlerden, doğrudan doğruya kendisine sığınmamızı emretmiştir.”Bana dua ediniz, şer ve kötülüklerden bana sığınınız”diye duanın kabul edeceği kapıları herkese açmış herkesi o kapıdan içeri girmeye çağırmıştır. (Namaz Surelerinin Türkçe Terceme ve Tefsiri)
- ..İslamiyeti yıkmak için uğraşanların elleri kurudu,sesleri kısıldı ve sonunda hepsi helak oldular.Ne malları, ne kazançları,ne şöhretleri,ne mevkileri kendilerine fayda vermedi;lâyık oldukları âkıbeti önleyemedi (Namaz Surelerinin Türkçe Terceme ve Tefsiri)
- Dinsiz gibi görünen ferdlere tesadüf edilse bile dinsiz bir cemiyet yoktur. (İslam)
- Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: «Ekiniz, biçiniz; ziraatla meşgul olunuz; çünkü ziraat mübarek bir iştir. Kurtların kuşların musallat olmaması için de korkulukları çokça yapınız». Peygamberimiz bu sözleriyle bizi
ziraata teşvik ediyor; aynı zamanda daha çdk mahsul alabilmek için gerekli tedbirleri de ihmal etmememizi istiyor. (Askere Din Kitabı)